Yuzu, ale zapach!
... czyli perfumy z nutą yuzu
“Yuzu” brzmi egzotycznie, prawda? Ten azjatycki owoc wyglądem przypomina cytrynę, a wielkością mandarynkę. Ma charakterystyczną twardą, pomarszczoną skórkę. Choć rozmiarem nie imponuje, to jego zapach jest mieszanką wszystkich cytrusów i charakteryzuje się wyrazistym aromatem. Dowiedz się więcej o yuzu i przekonaj się, że perfumy, w których znajdziemy tę owocową nutę są warte uwagi.
Pochodzenie yuzu
Yuzu to hybryda cytrusów, która powstała w Chinach ponad 1000 lat temu. Obecnie, najbardziej popularny jest także w Japonii i Korei. Kupno tych owoców w Polsce może być bardzo trudne, ale można znaleźć wiele produktów kosmetycznych i kulinarnych, które mają go w składzie.
Zapach yuzu
Zapach yuzu nie jest prosty do zdefiniowania; jest słodki, cierpki, a zarazem gorzki. Jego złożoność jest intrygująca, dlatego jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach i perfumach. Aromatyczny zapach yuzu ma także relaksujące działanie. W Japonii w celu rozgrzania ciała i relaksacji umysłu stosuje się gorące kąpiele, w których zanurza się jego całe owoce. Yuzu zostało wykorzystane w wielu pięknych kompozycjach zapachowych dla kobiet i mężczyzn. Zazwyczaj znajduje się w nutach głowy, powodując, że perfumy czarują swoim świeżym, energetycznym zapachem
Perfumy z nutą yuzu
- Bright Crystal - Versace - w tym damskim zapachu nutę yuzu zestawiono z granatem i nutami wodnymi, które razem tworzą świeży, musujący, a wręcz lodowy akord. Serce to bukiet kwiatów lotosu, magnolii i piwonii. Wraz z bazowymi nutami tworzą zmysłową aurę. Są to piękne perfumy dla kobiet na lato.
- Emporio Armani He - męskie perfumy, które dzięki yuzu, ananosowi, mandarynce i jabłko mają orzeźwiające działanie. Nuty drzewne nadają zapachowi elegancji, a baza tych perfum kreuje ich zmysłowy charakter.
- Donna - Trussardi - świeże, o lekko słodkim aromacie. Idealne na ciepłą pogodę. Uwydatniają naturalne kobiece piękno. Są eleganckie dzięki białym kwiatom, a świeże dzięki yuzu, cytrynie Amalfi i owocom.
Zdrowotne właściwości yuzu
Yuzu zawiera dużo witaminy C, trzykrotnie więcej niż cytryna! Bogaty jest także w wapń, potas, przeciwutleniacze i błonnik. W kulturze japońskiej yuzu ceniony jest, jako naturalny środek chroniący przed infekcjami i z tego powodu jest często wykorzystywany podczas okresu zimowego. Co więcej, hesperydyna zawarta w tym owocu pomaga chronić przed zakrzepami krwi, a dzięki dużej dawce witaminy C, yuzu wspomaga produkcję kolagenu do utrzymania mocnych kości. Spożywanie yuzu przyczynia się także do poprawy pamięci i ochrony mózgu przed stresem za sprawą zawartych w nich flawonoidów.
Kulinarne wykorzystanie yuzu
Podobnie jak inne cytrusy, yuzu nie jest spożywany w czystej postaci ze względu na jego cierpki smak. Wykorzystuje się go na wiele sposobów; między innymi jego sok, skórka i nasiona aromatyzują przyprawy, ocet, sosy, marmolady, marynaty do mięsa. Chętnie jest łączony z miodem do produkcji syropu dodawanego do herbaty lub napojów alkoholowych, ale także do pikantnego sosu, razem z czerwoną lub zieloną papryczką chili i solą.